“Mavi ışık, cilt lezyonlarının tedavisinde kullanımı”
EmoLED, fizik ve tıp alanlarındaki önde gelen İtalyan araştırma merkezleriyle işbirliği içinde, cilt lezyonlarının mavi LED ışığının etkisini araştırmaktadır.
Çalışmalar, düşük bacakların ülserleri (venöz, arteriyel ve karışık ülserler), romatizmal hastalıklardan, scleroderma’dan kaynaklanan inflamatuar ülserler, diyabetik ayak ve basınç ülserleri, yangın ve travma yaraları gibi doku kaybı olan cilt lezyonları, cerrahi yara açıklıkları ve atopik dermatit gibi dermatoz hastalıkları dahil olmak üzere geniş bir hastalık yelpazesi üzerindedir.
Bu araştırma, mavi ışığın inflamasyonu çözme ve fotobiomodulasyon süreci aracılığıyla cilt doku yenilenmesini uyarabildiğini ortaya çıkarmıştır.
“Kökenler”
İnsanlar antik çağlardan beri güneş ışığını belirli hastalıkların tedavisinde kullanırken, modern fototerapi, Danimarkalı dermatolog Finsen’in çalışmaları sonucu ortaya çıkmıştır. Finsen, 1903 yılında, bir ark lambası tarafından üretilen yoğun ve UV-zengin ışık kullanılarak lupus vulgaris tedavisinin sonuçlarının yayınlanmasından sonra Nobel Tıp Ödülü’ne layık görülmüştür.
60’larda lazerlerin ve sonrasında LED’lerin (Işık Yayan Dijodlar) gelişimiyle, “monokromatik” ışık yayan ışık kaynakları ortaya çıktı ve biyolojik dokular ile belirli dalga boyları arasındaki etkileşimi araştırmak mümkün hale geldi. Bu, biyofotonik adı verilen fizik dalının doğuşu oldu ve bu, terapötik ve tanısal tedaviler için çeşitli tıbbi cihazların geliştirilmesine yol açtı.
“Mavi ışığın terapötik mekanizması: Fotobiomodulasyon”
İçerisinde ışık absorbe edebilen endojen moleküllerin bulunması nedeniyle, ışıkın terapötik etkisi ortaya çıkar. İşaret spektrumunun iletmiş olduğu enerji, bu doğal olarak var olan elementler olan “kromoförler” tarafından absorbe edilir ve belirli biyomoleküllerde kimyasal reaksiyonları teşvik etmek veya konformasyonel değişiklikler üretmek için kullanılır.
Bu süreç, ağrı azaltma ve inflamasyon azaltma gibi yararlı terapötik etkilere çevrilir. İmmünomodülasyon ve yara iyileştirme ve doku yenilenimi uyarımı, 2014 yılında Kuzey Amerika Lazer Tedavi Birliği tarafından ve Dünya Lazer Tedavi Birliği tarafından bir ortak konferansta “Fotobiomodulasyon” olarak tanımlanmıştır.
Her kromoförün farklı bir absorpsiyon spektrumu vardır ve bu nedenle, dokular tarafından absorbe edildiğinde değişen fotofizik ve foto kimyasal etkilere yol açabilecek farklı duyarlılıkları olan çeşitli dalga boylarına sahiptir.
EmoLED, mavi aralıktaki belirli dalga boylarını kullanan cilt lezyonları için bir fotobiomodulasyon tabanlı terapi geliştirdi. Mavi ışık, elektron transport zinciri enzimleri ve flavoproteinler tarafından absorbe edilir.